252 jegere kontrollert under årets jakt

252 jegere ble kontrollert av oppsynet under årets villreinjakt i Forollhogna. Foto: Ingebrigt Storli

252 jegere ble kontrollert av oppsynet under årets villreinjakt i Forollhogna. Foto: Ingebrigt Storli

Oppsynsrapporten etter årets jakt er klar. Rapporten viser at 42 prosent av jegerne ble kontrollert av oppsynskorpset. Villreinjegerne i Forollhogna er kjent for god jaktutøvelse. Det var tilfellet også i høst, men at stadig mer av villreinjakta skjer i skogen vekker bekymring. Årets jaktkvote var på 600 dyr.

I oppsummeringen med henvisning til kommentarene fra oppsynskorpset, står følgende: "Det er få kommentarer dette året som går på jaktutøvelsen. "Problemet" med at jegerne bevisst har skutt simle på kort for liten bukk ser ut til å ha økt igjen denne høsten. Glede over at det har vært lite fotråte å se. Bekymringer over at reinen har tilhold i skogen med påfølgende jakt der. Dette vil en også komme tilbake til under oppsynsmøtet. Det skytes for mange skudd i en del tilfeller. Det er også ved avfyring av oppfølgingsskudd at muligheter for skadeskyting oppstår. Meget vanskelig jakt på nordsiden denne høsten. Reinen har blitt "villrein" - og jegerne må endre jaktutøvelsen".

Under jakta i høst ble det registrert 9 skadeskutte dyr. 6 av disse (1 kalv, 2 simler og 3 storbukker) ble avlivet og tatt på kort, mens 2 kalver og 1 simle ble kassert. I tillegg kommer 1 kalv og 2 storbukker registrert med naturlige skader. De registrerte skadeskutte dyrene (3 kalver, 3 simler og 3 storbukker) resulterte i høst i en skadeskytingsprosent på 1,9. I rapporten påpekes følgende: "En kjenner til 2 tilfeller av gjennomskyting (for dårlig bakgrunn), ett tilfelle skyldes manglende prøveskyting av ny ammunisjon og 3 tilfeller må skyldes for dårlig ettersøk. De øvrige vet en lite om".

I avsnittet "Kontroller, rapporter og anmeldelser" påpeker oppsynsleder Terje Borgos følgende: "Det er i løpet av jakten registrert forhold som oppsynet har grepet inn i. Dette dreier seg om 3 OPS-saker (7 i 2016), mens ingen forhold (0 i 2016) er rapportert til politiet. De sakene som er oppgjort på stedet, omhandler uregelmessighet med kontrollkort".

Last ned årets oppsynsrapport (pdf)

 

hognareinen.no - Arne Nyaas

 

 

Gasta Design