Resultatene fra høstens strukturtelling i Forollhogna er klare

Det er strukturtelt flere dyr under høsten strukturtelling enn på over 10 år i Forollhogna. Det ble funnet 18,9% kalv . Det er en noe lavere kalveproduksjon enn i fjor, men innenfor det som er forventet.

Norsk villreinsenter (NVS) har i år hatt det praktiske ansvaret for tellinger knyttet til tellinger som hører inn under Kvalitetsnormen, delnorm 1, som omhandler bestandsforhold. Det er NINA som er ansvarlig for prosjektet, men NVS bistår i større grad enn tidligere (NVS har bistått NINA også tidligere). Dette skyldes Roy Andersen sin overgang fra NINA til NVS nord og han har i prinsippet beholdt hovedansvaret for tellingene som tidligere. Men dette har ført til at analysene har tatt lengre tid, og tallene for Forollhogna ble ikke klare før rett før jul.

Metodisk sett gjøres det videoopptak av flokkene under tellingen der bildene telles opp i etterkant av NVS. Som tidligere er en stor del av ansvaret for gjennomføringen av strukturtellingene lagt på lokalt mannskap, men NVS har bistått etter behov og har vært med ut i flere av villreinområdene i løpet av høsten.

Strukturtellingen i 2023 i Forollhogna ble gjennomført 24.sept. Reinen gikk da veldig spredt i flere flokker. Grunnet noe dårlig kvalitet på film fra en av flokkene er det knyttet noe usikkerhet til tallene derifra.

Storbukk og kalve andeler er relativt sikre, mens de andre kategoriene er mer usikre. Ungbukkandelen i den nevnte flokken er sannsynligvis litt for lav, men samlet sett er tallene fra Forollhogna veldig gode. Det kan bli foretatt noen justeringer av dataene, men det vil ikke bli så store forskjeller totalt sett.

Roy Andersen, som har analysert tallene for Forollhogna i mange år, skriver at de ikke har strukturtelt så mange dyr i Forollhogna noen år tidligere, så det må man være fornøyd med.

Det ble filmet 1344 dyr til sammen i hele Forollhogna, og det ble dokumentert 254 kalver til sammen (mot 209 i 2022), altså 18,9% kalv. Videre ble det dokumentert 693 simler (51,6%), 74 ungbukk (5,5%), 59 bukk 2,5 år (4,4%) og 249 bukk 3,5 år og eldre (18,5%). 15 dyr ble dokumentert som ubestemt.

Video: Ingebrigt Storli, Kvikne Utmarksråd