Jaktkvote på 300 dyr

Jakt eller ikke i år? Denne problemstillingen ble reist i årsmøtet lørdag. Stedet var Haltdalen Samfunnshus. Foto: Arne Nyaas

Jakt eller ikke i år? Denne problemstillingen ble reist i årsmøtet lørdag. Stedet var Haltdalen Samfunnshus. Foto: Arne Nyaas

Totalfredning eller jakt? Feiltellingen i 2015 samt årets telleresultat (1078 dyr) skapte som ventet diskusjon på årsmøtet i Haltdalen lørdag. Soknedal fjellstyre foreslo totalfredning, men fikk sterk motbør. – Det er ikke sikkert at nemnda godtar null i kvote, påpekte nemndsekretær Tom Hjemsæteren. – Totalfredning er helt «sjøvilt», mente Aina Eggen fra Såttåhaugen. – Forslaget fra Fo-1 er 300 dyr, påpekte Kristoffer Flaa Sørensen.

Innledningsvis fant undertegnende grunn til å redegjøre for feiltellingen som ble gjort 6. mars i 2015. Opptellingen da viste totalt 1773 dyr. Kl. 15.58 ble det fotografert to flokker øst for Litjhiåsjøen, en flokk på 272 dyr og en flokk på 5 dyr. Den dagen fulgte småflyet linjesystemet vest-øst, øst-vest. Da småflyet var på veg vestover igjen en halvtime senere ble det fotografert en ny flokk i det samme området, men én kilometer lenger sør. Denne flokken ble opptelt til 277 dyr. Konklusjonen i 2015 var at dette var tre forskjellige hoper. Ved en sammenstilling av telleresultatene for årene 2008-2017 (gjort i mars i år), sammen med vedtatte jaktkvoter for de respektive årene, samt jaktresultatene – ble tabben oppdaget. Arbeidsutvalget fikk umiddelbart beskjed om at korrekt vintertelling i 2015 var 1496 dyr, og samtlige rettighetshavere ble orientert om dette.

  • - Null i kvote? Et drastisk forslag som vi ikke er forberedt på! Vingelen støtter forslaget på 300 dyr. Totalfredning er ikke aktuelt i år. Dette burde vi i så fall ha fått beskjed om på forhånd, påpekte Jakob Trøan fra Vingelen.
  • - På årsmøtet kan det sjølsagt stilles forslag. Nå må vi uansett gå forsiktig fram, mente Olve Morken fra Ålen Fjellstyre.
  • -  Vi trekker forslaget på 350 og går for 300, presiserte Hallvard Urset, avtroppende leder i villreinutvalget.
  • - Først må det stemmes på forslaget om fredning, så kvote, påpekte Roar Eckermann fra Dalsbygda.
  • - En rettighetshaver kan komme med et hvilket forslag som helst, presiserte Kåre Merket.


I avstemningen fikk forslaget om totalfredning seks stemmer, og falt. Kvoteforslaget på 300 ble så vedatt mot tre stemmer.

Kåre Merket fra Soknedal fjellstyre. Foto: A. Nyaas

Kåre Merket fra Soknedal fjellstyre. Foto: A. Nyaas

Olve Morken fra Ålen Fjellstyre. Foto: A. Nyaas

Olve Morken fra Ålen Fjellstyre. Foto: A. Nyaas

Jakob Trøan fra Vingelen. Foto: A. Nyaas

Jakob Trøan fra Vingelen. Foto: A. Nyaas

Roar Eckermann fra Dalsbygda. Foto: A. Nyaas

Roar Eckermann fra Dalsbygda. Foto: A. Nyaas

Ny bestandsplan utsatt igjen

En av de viktigste sakene på årsmøtet i år var å behandle forslaget til ny bestandsplan. Forslaget til ny plan ble ikke sluttbehandlet på årsmøtet i fjor. I stedet ble det vedtatt å forlenge gjeldende plan for årene 2012-2016 med ett år til. Det ble samtidig vedtatt å opprette ei arbeidsgruppe som skulle legge fram forslag til tellende areal.

Planen som ble lagt fram for årsmøtet lørdag, var for årene 2018 til 2021. Forollhogna villreinområde består i dag av to jaktvald, det opprinnelige valdet som berører kommunene Os, Tolga, Tynset, Rennebu, Midtre Gauldal og Holtålen - og det nye valdet Røros kommune. Behandlingen av planforslaget ville blant annet avgjøre om planen skulle omfatte hele villreinområdet slik at det bare ble ett vald (Røros inklusive).

I planforslaget foreslås det også å senke bestandsmålet fra 2000 til 1700-1800 vinterdyr.

I årsmøtet på lørdag mente Kvikne at det ville være lurt å utsette hele planen, nok en gang. Dette sa Vingelen seg enig i. Argumentene for dette var/er jobben som gjøres med nytt tellende areal for tildeling av villrein. Etter forslag fra Hallvard Urset, avtroppende leder i villreinutvalget, vedtok årsmøtet (mot én stemme) å forlenge eksisterende plan i ett år til.

NB: Se egen sak om nytt tellende areal

 

hognareinen.no - Arne Nyaas

 

Gasta Design